• secretariaat@deezels.nl
 

De verenigingsnaam

Hoe komt de bevolking van Gassel aan de naam de ezels
Als redactie van deze carnavalskrant hebben we aan veel geboren en getogen Gasselnaren gevraagd of iemand ons kon vertellen hoe de carnavalsvereniging aan de naam De Ezels kwam.
Velen haalden de schouders op en zeiden dat ze dat niet wisten. 
Anderen vertelden weer, dat er in Gassel verschillende mensen een ezel hadden als werkdier, dus daar zou de naam wel vandaan komen.
De ouderen onder ons vertelden, dat de Gasselnaren al sinds mensenheugenis de bijnaam van ezels hadden. Maar hoe ze aan die naam komen is onbekend.
De carnavalsvereniging heeft deze naam overgenomen en vertelt zelf altijd tegen haar zusterverenigingen, dat er maar een paar dieren in de kerststal mogen. De ezel is er een van en die staat ook nog mooi vooraan

Als je in de encyclopedie en het woordenboek kijkt, vind je onder de naam ezel het volgende:
Ezels zijn dapper, rustig, slim, onvermoeibaar, trouw en voorzichtige dieren. 
Ze leren heel snel en hebben een goed geheugen. 
De ezel is een kudde dier en houd van gezelschap. Als hij alleen is, balkt hij dikwijls, vooral mannetjes.
De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun intelligentie en voorzichtigheid. Ze zijn moeilijk te porren als men ze bijvoorbeeld met gevaar voor hun leven iets wil laten doen. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan zijn ze ‘n dankbaar en prettig gezelschap. 

In 2004 had de krant de Gelderlander een gesprek met Jan Bartels en hij vertelt daarin dat de mensen in Gassel deze naam al hadden voordat de carnavalsvereniging werd opgericht.
Niemand weet de oorsprong van deze naam. Hij beschrijft de ezel een warm en rustig dier.
Jo Willems reageerde via de krant op dit verhaal en schreef het volgende:
Volgens hem had Jo Peeters, een van de oprichters van de carnavalsvereniging, in het streekarchief gezocht naar de herkomst van de naam ezels.
Hij had in het dorpsarchief van Gassel  gevonden dat rond 1840 de keuterboeren een ezel hadden en de heerboeren een paard. 
Maar of hiermee de naam ezels ontrafeld is, blijft onbekend.